pondělí 7. září 2015

Ojeté BMW E60 v naftě: 2 „bolístky“, které mají všechny tyhle diesely společné


Vozy BMW 5. řady jsou tradičně sportovně laděné sedany střední velikosti, nabízející veškerý luxus a pohodlí.  Označení E 60 pak nesou automobily, vyráběné pro tuto řadu v letech 2003 – 2010. Z toho je patrné, že nejstarší „e šedesátky“ již dnes mají přes deset let a jejich cena je na trhu ojetin lákavá pro spousty zájemců, kteří by si jinak nový typ nikdy dovolit nemohli.


BMW E60 v naftě, to znamená čtyři základní typy agregátů. Bavoráky E60 nabízí dvě varianty dvoulitrových vznětových motorů s obsahem 2,0l, oba čtyřválce (520 d), a dále dva šestiválce, „slabší“ s obsahem 2,5l (525 d) a pak nejsilnější možnou dieselovou variantu, motor s obsahem 3,0l (530 d).

Motory, které byly montovány do E60-tek by se daly rozebrat mnohem podrobněji, ale my se nebudeme zaměřovat na detaily a rozdíly, ale právě na 2 části, které jsou pro všechny společné. Jedná se o systém dodávání paliva do spalovacího prostoru motoru – vstřikování common rail, kterým nejsou vybaveny pouze nejranější dvoulitrové verze, a dále pak o filtr pevných částic, který je také známý pod zkratkou DPF. Pojďme se na obě problematické části podívat blíže a vysvětlit si, proč jsou pro běžného uživatele podstatné.

DPF = filtr pevných částic - BMW E60 v dieselu opravdu není vhodné pouze na ježdění po městě


Filtr pevných částic je dnes standardní součástí asi všech naftových motorů, minimálně tedy u osobních automobilů. Důvod je prostý – neustálý tlak na snižování emisí, zejména tedy u nově vyráběných automobilů v Evropské unii. Výrobci vozů, vybavených vznětovým agregátem, tak chtě nechtě museli do vývoje nových motorů implantovat další opatření na snížení produkovaných škodlivin. A tak se objevil i DPF – filtr pevných částic. BMW E60 v naftě jsou všechny vybaveny tímto filtrem.

Funkci filtru pevných částic vysvětluje už jeho název – je určen k zachycování pevných mikročástic, které vznikly během spalovacího procesu a bez filtru by unikaly do ovzduší. Filtr pevných částic (DPF) nemá vliv na plynné složky. Filtr je vyplněn pórovitým materiálem a zachycuje různě nebezpečně částečky, včetně velké spousty karcinogenních zbytků hoření. Konstrukce filtrů pevných částic prošla složitým technologickým vývojem, tak, aby tyto filtry byly efektivní, ale přitom nesnižovaly ideální proudění výfukových plynů. Zároveň byly i samotné agregáty zejména po softwarové stránce upraveny tak, aby použití DPF nemělo negativní dopad na výkon a jízdní vlastnosti.

Háček je v tom, že žádný filtr nefunguje věčně, ani ten DPF v BMW E60. Samozřejmě, toho si byli vědomi už vývojáři a konstruktéři a tak mají tyto filtry „samo-čistící“ schopnost. Ta je ovšem možná jen za dodržení několika podmínek – ideální teplota motoru (z pohledu řidiče teplota chladící kapaliny) a zároveň dostatečné zatížení motoru. Filtr pevných částic se totiž sám čistí na principu dodatečného spalování, velmi laicky řečeno. Pouze dostatečně prohřátý, zatížený motor dosáhne ve výfukovém potrubí takových hodnot, které umožňují pročištění filtru dodatečným spálením nespálených částic.

Takového režimu lze dosáhnout v dálničním provozu, ale ve městě jen těžko. Krátký úsek jízdy s motorem vytočeným na nízký rychlostní stupeň nestačí. U vozů s automatem se během dálniční jízdy vozy samy přepnou do čistícího režimu filtru, což se projeví podřazením a udržováním vozu po nějaký čas ve vyšších otáčkách. Naopak, provozem za studena dieselové motory trpí všeobecně, u těch moderních navíc dochází k zanášení filtru DPF bez možnosti samočištění.



Ucpaný filtr DPF má logicky negativní dopad na výkonnost automobilu. Spousta uživatelů se mylně domnívá, že jim odešlo turbo. U dieselů BMW E60 je nutné položit si v první řadě otázku, zda mám ve voze turbo a v druhé řadě je vhodné prokousat se systémem varování. Vozy BMW E60  jsou už prošpikované moderní technikou a většinu závad umí rozpoznat a nahlásit samy. V případě ucpání DPF dojde k tomu, že výfukové plyny brzdí ucpaný filtr a automobil se sám přepne do nízkootáčkového nouzového režimu, aby zabránil většímu poškození motoru.

V ideálních provozních podmínkách je životnost filtru DPF stejná, jako životnost samotného agregátu. Ovšem v případech, kdy je automobil provozován nebhodným způsobem, tedy v plném zatížení za studena, na krátkých trasách a podobně, pak může k problémům s filtrem pevných částic docházet od 100 tisíc najetých kilometrů. Celková životnost je pak dle uživatelů opět dle stylu jízdy okolo 300 tisíc kilometrů. Jsou uživatelé, kteří měli i s pravidelně servisovaným vozem problém s filtrem DPF opravdu krátce po najetí 100 tisíc a jsou i tací, kteří bez problémů najezdili horní hranici, než vůz prodali dál.

Kolik taková výměna filtru pevných částic (DPF) u BMW E60 stojí? Záleží na typu motorové jednotky a  jejím stáří. V každém případě, už se jedná o starší vozy a tak jsou ceny přeci jenom příjemnější, než u nejnovějších modelů. Při koupi nového filtru pevných částic tak u BMW E60 počítejte investici od 10 000 do 30 000 Kč.

Vstřikovače common rail – technologie, která má v podání bavorské automobilky stále drobné problémy


Princip systému vstřikování, všeobecně známého pod názvem common rail, není příliš složitý. V zásadě se jedná o dodávání paliva do válců pod mnohem vyšším tlakem, než se tomu děje za použití běžného čerpadla a trysek. Velmi jednoduše vysvětleno, u systému common rail plní vysokotlaká pumpa naftou z nádrže zásobník, ze kterého je pak nafta dále pod tlakem dodávána ke vstřikovačům. Vstřikovače common rail následně palivo pod tlakem rozpráší ve správnou chvíli ve správném množství v každém válci zvlášť.

Množství paliva je řízeno elektronicky a vývoj technologie common rail směřuje k dosažení ještě větších a příznivějších tlaků. Aby se nafta ve spalovacím prostoru opravdu dobře rozprášila, jsou vstřikovače common rail na konci vybaveny hned několika otvory, kterými se palivo pod tlakem do válce dostává. A právě vstřikovače systému common rail bývají často zdrojem problému u ojetých BMW E60. Tedy alespoň podle zkušeností majitelů.

Vstřikovače common rail jsou totiž relativně choulostivé a to zejména co se týká kvality paliva. Špatná zkušenost není jen s méně kvalitní naftou, ale také s bionaftou. Samozřejmě, nebavíme se o občasném nouzovém natankování pár litrů ale o dlouhodobějším provozu. Ale i když budete dbát na tankování pouze kvalitní nafty, přeci jenom vstřikovače nevydrží věčně. Maximální hranice životnosti je, podobně jako u DPF filtru, někde okol 300 tisíc najetých kilometrů.



A jak poznáte, že se vaše vstřikovače common rail blíží svému důchodu? Záleží na tom, co přesně s nimi je – zda dávkují palivo pozdě, a tedy už jsou prostě opotřebené; anebo zda jsou ucpané některé otvory trysky a dochází k nedokonalému rozprašování paliva do spalovacího prostoru válce. První varianta nemusí být u ojetého BMW E60 na první pohled snadno rozpoznatelná. Vůz se opotřebovanými vstřikovači common rail se totiž chová jako typický diesel – má pomalé reakce na sešlápnutí plynového pedálu a motor je hlučný. Čím víc jsou vstřikovače opotřebené, tím více kolísá tah motoru a stoupá průměrná spotřeba.

Zanesené nebo poškozené otvory trysky se projevují zejména zvýšenou kouřivostí vozu, a to i za poctivého prohřátí motoru na provozní teplotu. Zároveň se zvyšuje spotřeba a hlučnost automobilu, zatímco výkon klesá. Vždy je lepší včas vstřikovače vyměnit – pokud budete automobil provozovat se špatnými vstřikovači, dříve nebo později dojde k propálení některého z pístů a dojezdili jste.

A kolik takové vstřikovače common rail na BMW E60 stojí? No, je to různé. V akcích se dá koupit i celá sada za necelých 10 000 Kč, ale také můžete rychle zjistit, že je lze koupit i po jednom a v závislosti na tom, jaký typ přesně potřebujete, může se cena vyšplhat i na více než 6 000 Kč za kus. Ale v každém případě to pořád vychází lépe, než případná oprava mnohem větší závady (viz například již zmíněný propálený píst).



Pokud vás tedy láká ojetý ale přitom kvalitní a luxusní sedan bavorské automobilky, a musíte mít za každou cenu diesel, připravte se i na výměnu filtru DPF a vstřikovačů. Stejně vás to nemine, jenom můžete předejít spoustě zbytečných komplikací.

3 komentáře:

  1. BMW je mým snem. Líbila by se mi X5, ve které bych dobře viděla na cestu. Teď máme Škodu Fabii a jezdí dobře, to zas nemůžu říct, že ne. Manžel mi k ní nedávno navíc koupil i vystřelovací klíč , takže u mě teď dost stoupla :-D .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fabii mám také a je pravda, že o žádném luxusu se u ní mluvit nedá, ale na druhou stranu je to vlastně opravdu spolehlivé auto. Já třeba s tou svou ještě neměl žádný problém. Taky ji ale pravidelně servisuji, tak to možná bude tím. Teď naposledy jsem s ní byl v servise než začala zima a jediné, co bylo nakonec potřeba bylo seřízení geometrie kol.

      Vymazat
    2. V tomto s vámi souhlasím. Taky máme Fabii a vlastně tomu autu nemám moc co vytknout. Jezdí to, to je důležité. Nám se teda u té naší teď pokazilo autoradio. Manžel se to pokoušel opravit, ale prý by to bylo celkem náročné, tak jsme to nakonec vyřešili tak, že jsme si tady koupili jiné, ke kterému se už dá i připojit přes bluetooth.

      Vymazat