čtvrtek 2. července 2015

BMW se vrací do seriálu Le Mans - a hned v nové kategorii!


Ne, není to standardní ani běžné, aby se některá značka neuměla rozhodnout, v jaké soutěži chce vlastně dobývat ty nejvyšší stupínky. U BMW si to ale mohou dovolit. A tak se po relativně krátké pauze rozhodla tato německá značka pro návrat do nejslavnější a také nejtěžší automobilové soutěže na světě - do seriálu 24 hodinových závodů Le Mans.

BMW se v sérii objeví nově od roku 2016. A , pro některé možná překvapivě, bude závodit v nové kategorii Garage 56. Tato kategorie byla do závodu 24 h Le Mans uvedena v roce 2012 a tehdy se v ní úspěšně předvedl vůz Nissan DeltaWing.

Vozy, závodící v kategorii Garage 56 nemusí splňovat přísné podmínky, které jsou třeba v ostatních kategoriích. Přesto je stále kladen důraz na bezpečnost. I v této kategorii závodí soukromé týmy, ale závod 24 h Le Mans je natolik prestižní, že i úspěch soukromého týmu je velkým trumfem samotné automobilky.

BMW Le Mans racing


Proto jsou závody 24 h  Le Mans natolik specifické. Podle některých fanoušků se jedná o poslední baštu toho opravdového závodění, o soutěž, kde vyhrává ten nejlepší a kde si soupeři stále umí pomáhat a hrát fair.

BMW vstoupí do závodu 24 h Le Mans se zcela novým cílem. A proto si pro svůj debut vybrali právě již zmíněnou kategorii Garage 56. Na rozdíl od svého předchozího působení v 90. letech nechce nadále soupeřit se těmi nejsilnějšími vozy. Naopak, BMW chce čytřiadvacetihodinovku v Le Mans využít k propagaci svého nového, úsporného motoru, vyrobeného v koprodukci s japonskou Toyotou.

Působení v prestižním závodě by mělo navíc automobilce také zásadně pomoci ve vývoji nového agregátu. Spojení BMW s Toyotou totiž plánuje sériovou výrobu nového agregátu, poháněného palivovými články, od roku 2020. Během čtyř let působení v závodech 24 h Le Mans si tak představenstvo BMW slibuje jak více než kvalitní testování nového motoru, tak dostatečnou a zajímavou reklamu.

BMW 24 H Le Mans


Jestli se zmíněné cíle podaří naplnit je zatím ve hvězdách. Stoprocentně jisté však je, že příští rok BMW do závodu 24 h Le Mans nastoupí určitě. Stoprocentní je také kategorie. A jak se bude dařit samotnému vozu a jezdcům? To uvidíme příští rok - alespoň je na co se těšit. Dle vyjádření samotné automobilky, by se BMW závodu mělo účastnit i v dalších letech. Tak se nechme překvapit.

Žádné komentáře:

Okomentovat