úterý 28. dubna 2015

Lincoln Continental Concept - nejluxusnější sedan roku 2015


Automobil Lincoln Continental Concept byl představen letos na jaře na autosalónu v New Yorku. Mezi konkurencí tento vůz vynikal svou velikostí, elegancí a detaily zpracování. Za své hovoří i hodnocení nezávislých novinářů, kteří model Lincoln Continental Concept označili za největší hvězdu New Yorské výstavy automobilů.

Lincoln je americká automobilka, která se od začátku specializuje na výrobu limuzín a luxusních vozů. Byla založena koncem roku 1917 a samostatně existovala pouze necelých pět let - roku 1922 ji koupil
Ford a od té doby Lincoln spadá do jeho veké automobilové rodiny. Značka byla dlouho dobře známá pouze v zámoří, až v posledních letech Lincoln rozšiřuje své prodeje také do některých bohatších asijských zemí. 

Lincoln Continental Concept - detail světla a masky


Samotný model Lincoln Continental Concept je dokonalou studií, kterou Lincoln předvedl svý fanouškům, ale také dalším návštvníkům autosalónu, že ještě stále nepatří do starého železa. V několika posledních letech totiž automobilka propagovala zejména své luxusní vozy typu SUV, ale teto nový sedan má být připomenutím klasických dob. A Lincoln všem ukázal, že na to pořád ještě má.

Lincoln Continental Concept - prostor, luxus, elegance a perfektně zpracované detaily


Lincoln Continental Concept v sobě velice umě spojuje robustnost velkého sedanu, luxus a eleganci, která je pro tuto třídu vozů nezbytná. Naprosto bezkonkurenčního pohodlí se dostane všem cestujícím, včetně řidiče. Samozřejmě, nejvíce prostoru a vychytávek se nachází v prostoru na zadních sedačkách. Lincoln Continental Concept je totiž jeden z těch vozů, ve kterých se jejich majitelé nechávají spíš vozit, než aby je sami řídili.

Lincoln Continental Concept - chrom
Ovšem bez ohledu na to, které místo si k jízdě vyberete, vždy se vám dostane toho nejlepšího. Lincoln Continetnal Concept prostě předvedl, že v Lincolnu mají v rukávech spousty es. Otázka je, zda to zákazníci nejen ocení, ale nakonec i zaplatí. Ale to už odbíhám.

Automobil například umí díky moderní technologii poznat na dálku svého majitele, sám se odemkne a uvítá jej světelným efektem. LED lampy jsou stylově schované v chromovaném zdobení na boku vozidla. Podobně decentně a v chromu jsou schované také kliky dvěří. Klasická táhla totiž už u Lincolnu dávno nepoužívají. Vůz Lincoln Continental Concept je vybaven systémem E-Latch, který se stará o plynulé a tiché otevírání a zavírání všech dveří.

Novou technologii světel ale v Lincolnu samozřejmě nepoužili pouze na efektní vítání majitele vozu. Nové LED lampy předních světel přinášejí zase o trochu lepší podmínky pro jízdu v noci, či za jiných nepříznivých podmínek. Přisvěcování do zatáček už je v tomto ohledu naprostý standard, ale nová LED technologie od Lincolnu údajně přináší naprosto nové tvary světelných kuželů a také další zlepšené vlastnosti, ktré souvisí s novým, patentovaným složením světla, které lze u Lincolnu nalézt.

Lincoln Continental Concept není žádné prdítko, ale pravý silný americký vůz


Takže už víme, že Lincoln Continental Concept je relativně velký automobil, prošpikovaný moderní technologií, který sazí na své dobré jméno z minuosti. Ale co může tento vůz nabídnout po motoristické stránce? I když okruhový speciál to v žádném případě není, rozhodně se nedá říct, že by Lincoln Continental Concept nebyl výkonný vůz. 

Pod kapotou totiž vrní moderní šestiválec s obsahem 3,0l a zatím s blíže nespecifikovaným výkonem (mělo by se jednat o motro Ford z rodiny EcoBoost). Lincoln je ale jako výrobce vozů již desítky let známý tím, že kromě luxusu si majitelé této značky mohou užít i pořádný výkon. Do nového modelu Lincoln Continental Concept byla proto také namontována moderní, poloautomatická převodovka, která dokonce nabízí hned několik jízdních režimů.

Řidič se bude moci spolehnout kromě silného motoru také na další moderní systémy. Ať už se jedná o bezpečnostní systém na detekci chodců, systém pomáhající s řízením a brzděním vozidla v krizových situacích, nebo na speciální parkovací systém, při kterém lze využít parkovací kameru schopnou zabírat úhel až 360°.

Technologické drobnosti, aneb Lincoln Continental Concept nabízí úplně všechno


Je to tak, Lincoln Continental Concept je automobil, u kterého se nějaké ty mouchy hledají jen velmi těžko. Asi jedinou a hlavní mouchou je tak možná cena vozu, která zatím tedy u konceptu stanovena nebyla. Jinak ale opravdu není vozu moc co vytknout.

Kožené, ručně šité sedačky z benátské kůže, integrovaná chladnička, laptop nebo luxusní cestovní kufříky - to všechno Lincoln Continental Concept může své posádce nabídnout. Samozřejmostí je také dokonalé a přitom decentní osvětlení celého vnitřního prostoru, nebo případně pouze jeho části. Také klimatizace doznala dalších změn a Lincoln nabzí svým zákazníkům zónovou klimatizaci, která je opravdu plně fuknční (u nás v Evropě to umí například některé Mercedesy).

Ovládání klimatizace i audio systému je vkusně umístěno do středu vozidla tak, aby jej mohli pohodlně ovládat jak cestující v předu, tak pasažéři na zadních sedačkách. I z tohoto malého detailu je vidět, že Lincoln na své zákaznííky opravdu myslí. Nejhorší pocit totiž musí být, když si člověk koupí auto za několik miliónů a pak se musí prosit vlastního řidiče, aby mu nastavil klimu či topení, případně naladil oblíbenou hudbu na správnou hlasitost.

Lincoln Continental Concept a sériová výroba? Uvidíme . . .


Jedna věc ale je sklidit úspěch na autosalónu s konceptovým vozem a druhá věc pak je uvést takový model do sériové výroby a uživit se s ním v tvrdé konkurenci. A o tom ví své i v Lincolnu. Proto je finální rozhodnutí o sériové výrobě tohoto modelu zatím stále ještě ve hvězdách. Pravdou však je, že Lincoln by se rád opět vrátil na první příčky žebříčků luxusních vozů. A právě nový model by k tomu měl automobilce výrazně pomoct.

Boční pohled na vůz Lincoln Continental Concept

Samozřejmě, obrovský úspěch, který model Lincoln Continental Concept sklidil v New Yorku, vedení automobilky potěšil. A je to svým způsobem i jakýsi příslib potenciálních prodejů. Problém však je trh samotný - zákazníků, kteří s kupují tyto nejluxusnější vozy, totiž není zrovna mnoho. A Lincoln ani zdaleka není jediná autmobilka, která se výrobě takto nadstandardních vozů věnuje.

Plakát Lincoln Continental Concept
Rozhodnutí o sériové výrobě a následném uvedení vozu Lincoln Continental Concept na trh není vůbec jednoduché. A pokud se tak stane, pak bude autmobilka útočit nejen na americký trh, ale zřejmě také na trh s automobily v Číně. Zajímavá pro prodeje by mohla být i Jižní Korea. V Evropě se nový Lincoln prodávat nebude určitě, stejně jako s největší pravděpodobností nové vozy nezamíří ani do Austrálie, ani do jižní Ameriky. 

Ale nechme se překvapit - nový Lincoln vypadá opravdu zajímavě a je dost dobře možné, že se v blízké budoucnosti stane hitem mezi luxusními sedany. Nakonec - proč ne? Lincoln byl ve světě automobilismu vždycky pojem a není žádný důvod, proč by se tato značka opět neměla vrátit do širokého podvědomí automobilové věřejnosti. Já bych to Lincolnu přál.


Video Lincoln Continental Concept





Foto: (c) Lincoln

Žádné komentáře:

Okomentovat