pondělí 28. dubna 2014

ŠKODA motorsport potěší domácí fandy: v Českém Krumlově se ukáže nejen Lappi s Fermem, ale také Kopecký a Dresler

Už jen necelý týden zbývá do startu slavné rally v Českém Krumlově. Letos se Škoda rozhodla potěšit své fanoušky na domácí trati hned dvojnásob. K vidění tak bude nejen posádka, která letos vede pohár ERC, tedy Lappi/Ferm, ale také momentálně asi nejlepší české rally duo, ve složení Jan Kopecký a Pavel Dresler. Rally se pojede 2. a 3. května v malebném okolí Českého Krumlova.


Ti, co mezinárodní rally soutěže alespoň trochu sledují, vědí, že letošní rok nastupují v rámci ERC vozy nové specifikace R5. Tyto speciály oproti starším vozům S2000 disponují větším výkonem . Přestože některé tovární týmy již s novými typy závodí, Škoda jim s vozem Fabia S2000 dokáže pořád zdárně konkurovat. Svůj podíl na tom jistě mají i zkušenosti špičkových jezdců, stejně jako jejich navigátorů. Ale na techniku je přeci jenom během závodů kladen velký nápor.

  Rally Český Krumlov letos slaví své 42. narozeniny a stejně jako v předešlých letech, i tento týden pořadatelé očekávají desetitisíce diváků. Centrem soutěže je již tradičně (od roku 1971, kdy se zde jela první soutěž tohoto typu) samotné město Český Krumlov. Náměstí tak bude obsazené sportovními speciály a fandové nebudou vědět co dřív. Také trať nebude o nic méně zajímavá a některé rychlostní zkoušky jsou v itineráři po celou historii soutěže.To je jeden z mnoha důvodů, proč je mezi jezdci a fanoušky tato soutěž tolik oblíbená. Dalším je samozřejmě prostředí, protože nejen Český Krumlov, ale jižní Čechy vůbec jsou opravdu krásným kouskem naší země.

Prodloužený závodní víkend přinese divákům hned čtyři soutěže. Rally se totiž bude bodovat nejen v rámci evropského poháru ERC, ale startovat budou také posádky soupeřící v rámci Mezinárodního mistrovství České republiky v rally. A aby toho nebylo málo, objeví se i starší závodní vozy. Ty pojedou v rámci Mistrovství ČR historických automobilů v rally. A pravé motoristické legendy se objeví v Rally Legend Show.

Během let se na tratích okolo jihočeského města proháněla taková auta, jako škoda 130 RS, Renault 5 Alpine, Ford Sierra Cosworth nebo třeba Audi Quattro. Tyhle všechny vozy všechny by se v rámci historických soutěží měly objevit. V letech 2002 2003 zde slavil úspěch Václav Pech s vozem Ford Focus WRC.

Škoda 130 RS

Škoda 1000MB rally

Audi Quattro group B

Ford Focus WRC (typ 1)


Jak vidíte, má 42. ročník rally Český Krumlov opět co nabídnout. Mimo jiné i výlet závodních týmů do Českých Budějovic, kde bude nejen servisní stanoviště, ale hlavně divácká superspeciálka. Pokud tedy máte začátkem května volno, neměli byste na jihu Čech chybět ani omylem. Těch lákadel je spousta a vybere si opravdu každý. A rodinku můžete poslat na výlet - v okolí je turistických míst ažaž. Takže o víkendu v Č. Krumlově - a nezapomeňte držet palce Kopeckému, ve svém posledním závodě na Novém Zélandu v rámci APRC předvedl, že opravdu rally umí.

foto: archiv
        Škoda a.s.


Žádné komentáře:

Okomentovat