pondělí 1. července 2013

GP F1 Velká Británie - v Silverstownu triumfovaly stříbrné šípy, vítězem Nico Rosberg

GP F1 Velká Británie vítěz Nico Rosberg

Grand Prix Velké Británie ovládly po napínavé bitvě vozy stáje Mercedes. Pro vítěze Nica Rosberga to bylo třetí vítězství v dosavadní kariéře. Lewis Hamilton po problémech s pneumatikou nakonec dojel na čtvrté pozici. Nechybělo mnoho a mohl se taky podívat na stupínky vítězů. Přesto se tým Mercedes mohl oprávněně radovat. Po nedělním úspěchu se totiž v Poháru konstruktéru zařadil se 171 body na druhou pozici, hned za vedoucí tým Red Bull racing Renault.



Když Rosberg protnul cílovou pásku na prvním místě, znamenalo to dvanácté vítězství pro stáj Mercedes a neuvěřitelné 98. pro motor Mercedes ve Formuli 1. Ale jak to tak bývá, když funguje agregát, přilepí se smůla na jiné místo. A tak měli oba jezdci shodou okolností během závodu nečekané problémy s pneumatikami. Rosberg měl štěstí, mohl využít toho, že byl na trati safety car a problém vyřešit bez zbytečné ztráty pozice. To Hamilton na tom byl o poznání hůře. Jako domácí jezdec měl dost dobrou motivaci, kterou zúročil vítězstvím v kvalifikaci. Start z pole position dával dost značnou naději na vítězství. Bohužel, výše zmíněné problémy s obutím vozu ho stály propad až na samotný chvost závodního pole.
GP F1 Velká Británie formule Mercedes

Lewis Hamilton ale všem dokázal, že je závodník tělem i duší a prokousal se během závodu až na konečnou čtvrtou pozici. A kdyby ještě trochu přitlačil na pilu, mohl se dostati před Fernanda Alonsa, jezdícího na třetí pozici, ale někdy je třeba vědět, kde má člověk svoje meze. Tak snad Lewisovi vyjde jinde.
Je to možná až s podivem, ale během Velké ceny bylo na ostrovech velmi příznivé počasí pro závodění. Bylo jasno, teploty vzduchu se pohybovaly okolo 22°C a asfalt na trati byl rozehřán na 31-34°C. Žádná typická anglická sprška na piloty nečekala. V průběhu závodu se Nico Rosberg podíval celkem třikrát do boxů, v kolech 12, 34 a 42, z toho jedna zastávka byla neplánovaná, kvůli již výše zmíněným komplikacím. Lewis Hamilton stavěl v boxech jen dvakrát, v kole 8 na opravu pneumatiky a pak pouze v kole číslo 36. Zbytek času musel věnovat dohánění ztráty.
GP F1 Velká Británie monopost Mercedes

A je dobře, že se mu to povedlo. Stáj Mercedes tak dosáhla celkového počtu 171 bodů v Poháru konstruktéry. A pro všechny, kteří se do tohoto týmu počítají, je to hezké zhodnocení jejich práce a snažení. A navíc hozená rukavice před dalším podnikem. Ten se totiž koná na Nűrburgringu, který je pro značku Mercedes domácím oválem.