sobota 25. května 2013

Mercedes C63 AMG race car

Dobře známý stroj. Ať už ze závodů DTM, z závodů Formule 1, kde figuroval jako oficiální zdravotnický automobil, či z pouhých silnic. Prostě jedná se oblíbený, velmi silný vůz výrobce známého svou kvalitou. Mercedes C63 AMG.





Mimo jiné než zmíněné se vůz úspěšně účastní série Superstars World. Zde soupeří s dalšími silnými sedany a je poznat, že dokáže velmi dobře zužitkovat zkušenosti z jiných soutěží. Nicméně usínat na vavřínech se určitě nemůže vyplatit. V sérii totiž musí čelit vyrovnaným soupeřům, jako jsou například Audi, BMW či třeba Jaguar. Velkou zbraní Mercedesu je bývalý pilot Formule 1 Vitantonio Liuzzi, který své kvality neustále potvrzuje.





Už v sériovém provedení se jedná o výjimečný vůz. Automobilka totiž vyrobila nejrychlejší 4-dvéřový sedan na světě. Tak jaká asi může být závodní verze?! Snad je vhodné připomenout, že motory AMG jsou dělány ručně. Zde se automobilka striktně drží filozofie "jeden motor, jeden mechanik". Každopádně dílo, nacházející se pod kapotou je vskutku úžasné. Motor s obsahem 6,2 litru a 8-mi válci má po úpravě výkon 536 koní. A na okruhu je to znát. Krásný zvuk vozu dodává laděný hliníkový výfukový systém se čtyř koncovkovým vyústěním.



Ty nejkvalitnější komponenty byly použity při vývoji. Stavitelný sportovní podvozek, již zmiňované výfukové potrubí, úpravy na motoru a v neposlední řadě kompletní přemapování ECU. To všechno má za výsledek zrychlení z 0 na 100 km/h za 3,9 vteřiny, přičemž maximální rychlost přesahuje 300 km/h. Na 200 km/h se dostane za 12,7 sekund. Z tohoto výčtu je patrné, že se jedná o ďábelsky rychlý sedan. A v sérii Superstars World může kombinace italského dravého jezdce a německy precizní technologie přinést výsledky.